Istine i zablude o tjestenini

Tjestenina je nutritivno bogata i vrijedna hrana

Ljudsko tijelo sastoji se od sustava, koji se sastoje od organa, organi od tkiva a tkiva od stanica. Osnovna građevna jedinica stanice su bjelančevine (proteini) a bjelančevine su sastavljene od aminokiselina. U ljudskom tijelu  nalazi se ukupno 20 aminokiselina. 10 tih aminokiselina ljudsko tijelo ne može izgraditi samo, stoga ih je neophodno unijeti kroz prehranu i te aminokiseline se nazivaju esencijalne, dok se preostale mogu izgraditi u samom organizmu.

Tjestenina ne deblja

Tjestenina sadrži vrlo malo masnoća – svega 1 gram bezjajčana do 2,5 grama jajčana na 100 gr proizvoda, bogata je vlaknima pa daje veći osjećaj sitosti nego pri konzumaciji hrane s manjom količinom vlakana, a i probava je ubrzanija. Tjestenina je bogata bjelančevinama koje su neophodne za rast i razvoj ljudskog organizma.

Utjecaj vitamina B kompleksa na raspoloženje

Žitarice i jaja su dobar izvor vitamina B kompleksa, a tu spadaju vitamin B-1 (tiamin), vitamin B-2 (riboflavin), nikotinska kiselina (vitamin B-3), pantotenska kiselina (vitamin B-5), vitamin B-6 (piridoksin), folna kiselina i vitamin B-12 (cijanokobalamin). Svaki od njih ima dosta različito ulogu i djelovanje.

Vitamin B-1 pomaže u prevenciji umora, dok B-5 ima važnu ulogu u formiranju prijenosnika impulsa (neurotransmitera) acetilholina, što znači da se njegov nedostatak može očitovati čak u promjenama raspoloženja. Vitamin B-12 je izravno vezan uz aktivnost živčanih stanica, replikaciju DNA i tvorbu posebne tvari koja utječe na raspoloženje  S-adenosil-L-metionina (SAMe). Nedostatak vitamina B-12 izaziva pernicioznu anemiju.

Tjestenina za dugovječnost!

Talijani jedu 3-5 puta više tjestenine od Hrvata a spadaju među najduže živuće narode na svijetu.

Tjestenina se može konzumirati za sve obroke

Zabluda je kako je tjestenina samo prilog uz glavno jelo ručka, evo nekoliko kreativnih primjera:

Doručak: Tjestenina (s jajima) prelivena probiotičnim jogurtom

Ručak: Tjestenina u juhi, kao glavno jelo, prilog, salata itd.

Užina: Salata od tjestenine

Večera: Kuhana tjestenina posipana kakaom, makom ili orasima…