Kako kuhati tjesteninu

KAKO KUHATI TJESTENINU

 

Prilikom kuhanja preporučujemo korištenje velike posude, 10 puta većeg volumena vode od neto težine proizvoda ( 400g tjestenine u 4 litre vode ). Tjestenina se stavlja u kipuću vodu i za željenu al dente tvrdoću kuha se točno do vremena otisnutog na vrećici proizvoda.

Vrijeme kuhanja je različito i ovisi o oblicima tjestenine te je navedeno na svakom pakiranju.

Na 4 litre vode stavljamo jednu jušnu žlicu soli i to prije nego što voda počne ključati.

Ako dodajete ulje –  dodajte ga u kuhanu (serviranu) tjesteninu. Dodavanje ulja neće spriječiti međusobno sljepljivanje tjestenine. Korištenje visokokvalitetne tjestenine kao što je MARODI, uz pravilan omjer vode i tjestenine spriječit će sljepljivanje tjestenine.

 

Zašto je kuhanje „al dente“ važno?

Al dente (u doslovnom prijevodu: za zub) je talijanski izraz kojim se označava način kuhanja tjestenine u kojem se ona kuha do trenutka dok je još čvrsta, ali ne više tvrda – još uvijek pruža otpor kod ugriza, ali ju je potrebno žvakati zbog njezine čvrstoće.

  • Al dente tjestenina zadržava aromu i teksturu, a okus nije „iskuhan“ već ostaje sadržan u tjestenini. Na taj način je omogućeno potpuno uživanje u pravom okusu tjestenine
  • Al dente tjestenina za razliku od mekano kuhane (prekuhane) ima niži glikemijski indeks – što znači da se u tijelu sporije apsorbira glukoza, što je velika prednost, pogotovo za dijabetičare. Uz to neke studije su pokazale da je al dente tjestenina lakše probavljiva, dok kod prekuhane tjestenine probavnom sustavu treba više napora

 

Treba li kuhanu tjesteninu isprati vodom?

Tjestenina se ne bi trebala isprati nakon kuhanja. Ispiranje se koristi kao metoda kojom se uklanja suvišni škrob. Kad se kuha tjestenina loše kvalitete koja ima malo bjelančevina a puno škroba otpušta se previše škroba i tjestenina se međusobno slijepi.

No u slučaju MARODI tjestenine koja je proizvedena od visokokvalitetne durum krupice i svježih jaja,  prilikom kuhanja otpušta se u vodu malo i to kvalitetnog škroba.

Mnogi poznati kuhari takvu vodu ne bacaju već je upotrebljavaju za obogaćivanje drugih jela. Naša je preporuka da tjesteninu ne ocijedite do kraja.

Nakon kuhanja najbolje je odmah tjesteninu pomiješati s umakom  –  i toplu pojesti !

 

Jelo je početak dobrog raspoloženja!